2016. április 2., szombat

Vörösboros babos oldalas

Ma újra munkára fogtam az öntöttvas lábasomat és egy igazi "emberes" egytálételt készítettem. Ajánlom mindenkinek aki kiadós, laktató, abbahagyhatatlan fogást szeretne. Természetesen készíthető római tálban vagy más hőálló edényben is.


Hozzávalók
1000-1200g húsos oldalas
300g füstölt hús
2 evőkanál sertészsír
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
300g fehér bab
5 szál közepes sárgarépa
negyed zeller
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom vagy 40g paradicsompüré
300ml száraz vörösbor, nálam Szekszárdi Kékfrankos
300ml víz, vagy sonkalé

bors
1 babérlevél
csipet kakukkfű
petrezselyemzöld a tálaláshoz


A babot átválogattam és a főzés előtti este hideg vízbe beáztattam. Vízbe tettem a füstölt húst is.
Másnap a zöldségeket meghámoztam, a hagymát finomra, a répát karikára, a zellert kis kockákra vágtam.  Az oldalast megmostam, lecsepegtettem és a csontok mentén feldaraboltam, ugyanígy tettem a füstölt hússal is. Vaslábasban zsírt forrósítottam és a húsdarabok minden oldalát hirtelen megkapattam. Tálba tettem őket. A sütőt 220 fokra előmelegítettem.
A zsírban megfonnyasztottam a hagymát, majd hozzáadtam a répát, zellert és együtt is pirítottam. Végül beletettem a zúzott fokhagymát. Ráhelyeztem a hússzeleteket, hozzáadtam a húsból sütés után kifolyt levet, egy evőkanál liszttel megszórtam, a fedőt rátéve összeráztam és 5 percre sütőbe tettem. Majd ezt megismételtem. 
A húst felöntöttem a borral, sonkalével, hozzáadtam a lecsepegtetett babot, sóztam, borsoztam, egy csipet kakukkfűvel megszórtam, beletettem a babért és a negyedelt paradicsomokat.


180 fokon, másfél órán át sütöttem. Ha szükséges adjunk hozzá még sonkalét. Mikor a bab és a húsok megfőttek, finomra vágott petrezselyemmel tálaltam.


Hasonló, római tálban készült recept itt olvasható.