2017. december 22., péntek

Huszárgomb, mákos szilvalekváros aprósütemény

Pár éve Katica konyhájában találtam ezt  a remek receptet, ami azonnal családi kedvenc lett. Joggal, hisz a mák és szilvalekvár isteni finom együtt. Idén is elkészítettem, házi, cukormentes szilvalekvárral. 


 Hozzávalók
250g liszt (80g sima, 170g tk. búza)
100g hideg vaj
100g hideg zsír
50g darált mák
1 tojás sárgája
1 kezeletlen citrom héja
100g nyírfaporcukor
150g sűrű szilvalekvár


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros sütőlemezt. 
A hideg vajat és zsírt a lisztekkel elmorzsoltam, leggyorsabb késés aprítóval. Hozzáadtam  a mákot, citromhéjat, tojás sárgáját a porrá őrölt nyírfacukrot és összegyúrtam.


A tésztát 10g-os darabokra osztottam 3-3,5cm-es, lapos korongokat formáztam belőle. Az előkészített tepsire sorakoztattam őket, majd egy vastagabb rúd végével (nálam nokedliszaggató nyele) mélyedést nyomtam a tésztát közepébe. 1-1 kiskanál szilvalekvárt tettem a lyukacskákba, majd 12 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt, zárt dobozba szedtem.


Mogyorós kifli

A következő darab az idei sütidobozból: klasszikus forma, pörkölt mogyoróval, naranccsal, csokival. A mogyorót cserélhetjük pörkölt dióra, mákra, mandulára. A mákhoz jól passzol a citromhéj
és egy csipet fahéj. A mandulásba pedig érdemes pár csepp keserű mandula aromát tenni. 


Hozzávalók
170g liszt (70g sima, 100g tk. búza)
100g hideg vaj
35g hideg sertészsír
60g nyírfaporcukor
1 tojás
90g török mogyoró
negyed kezeletlen narancs héja
50g étcsokoládé
pár csepp étolaj


A mogyorót megpörköltem, héját ledörzsöltem és finomra őröltem. 30g-ot a díszítéshez félretettem.
A hideg, apró kockákra vágott vajat és zsírt késés aprítóba tettem és összemorzsoltam a lisztekkel. Természetesen készíthető kézzel is. Keverőtálba öntöttem, hozzáadtam a porcukrot, kissé felvert tojást, narancshéjat és a mogyorót. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd  a tésztát fóliába csavarva hűtőszekrénybe tettem. Nálam most egy éjszakát pihent, de minimum egy órát érdemes várni vele. 
A tésztát formázás előtt fél órával kivettem a hűtőből. Ha rövid ideig pihentetjük azonnal dolgozhatunk vele. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros sütőlemezt. A tésztát 9g-os darabokra osztottam és kifliket formáztam. Amikor az első tepsi megtelt 12 perc alatt megsütöttem. 
A csokoládét fém tálkába tördeltem, vízgőz felett megolvasztottam és pár csepp étolajjal elkevertem. A kiflicsücsköket belemártottam a csokiba, majd a mogyoróba nyomtam és sütőpapíros tálcára tettem. Amikor a csoki megdermedt fém dobozba szedtem a kifliket.