2018. január 28., vasárnap

Burrito házi tortillával

A burrito, a tex-mex konyha egyik jellegzetes étele. Sokféle tölteléke létezik, ezek közül az egyik, a pikáns marharagu babbal és rizzsel. Ez került ma terítékre nálunk, házi készítésű tortillával.


Hozzávalók
A tortillához, 8 darab
170g tk. búzaliszt
80g kukorica vagy sima liszt
35ml olívaolaj
1 csapott teáskanál sütőpor
1 csapott teáskanál só
150-180ml langyos víz

A töltelékhez
350g darált marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
240g hámozott, darabolt paradicsom lével (1 doboz)
240g vörös bab (1 doboz)
200g mirelit csemege kukorica
étolaj

frissen őrölt bors
római kömény
chili pehely, elhagyható

főtt, petrezselymes basmati rizs, elhagyható
zöld saláta


A vöröshagymát finomra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, majd  a húst megpirítottam. Felöntöttem a paradicsommal, sóztam, borsoztam és egy csipet római köménnyel ízesítettem. Ha szükséges, főzés közben adhatunk hozzá kevés vizet, de ne legyen szaftos. Mikor a hús puhulni kezdett, hozzáadtam a lemosott lecsepegtetett babot, kukoricát és összefőztem.

Míg a hús készült, megsütöttem a tortillákat. A hozzávalókat tálba tettem és jól formázható tésztát gyúrtam. A víz kis részét érdemes visszatartani és csak akkor a tésztához adni, ha szükséges. A tésztát a lisztezett nyújtótáblára tettem, egy tállal leborítottam és 20 percet pihentettem. 8 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem. A sütéshez használatos serpenyőt felforrósítottam. A tésztát enyhén lisztezett táblán körülbelül 2mm vastagra nyújtottam és megsütöttem. Ne süssük túl a tésztát, mert akkor törni fog. Ha liszt kerül a serpenyőbe, papírtörlővel töröljük ki. A kisült lapokat nedves papírtörlővel letakartam.

A tortillalapokra rizst, ragut és reszelt cheddart tettem, két végét felhajtottam és felcsavartam. és salátával tálaltam.