2018. május 15., kedd

Sajtos spárgás galette

A galette, a franciák rusztikus, omlós tésztából készült pitéje, melyhez még pitetálra sincs szükség, mert maga a tészta adja formát! Készülhet édesen, szezonális gyümölcsökkel megrakva, de sósan is pazar. Nálunk most spárgával és sok-sok sajttal sült. A nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, próbáljátok ki, érdemes!


Hozzávalók
A tésztához
180g liszt (60g sima, 120g tk. búza)
110g hideg vaj
60g tejföl
1-2 evőkanál hideg víz, ha szükséges
1 evőkanál citromlé
1 csapott teáskanál só

A töltelékhez
500g zöld spárga
150g kemény sajt, nálam cheddar, parmezán, trappista vegyesen
50g feta
1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
frissen őrölt bors
olíva olaj
1 kisebb tojás a kenéshez


A liszteket a kockára vágott, hideg vajjal,  késes aprítóba tettem és elmorzsoltam (készíthetjük kézzel is). Tálba öntöttem, hozzáadtam, a tejfölt, citromlét, sót és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Ha szükséges adjunk hozzá kevés hideg vizet. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és egy lapos, egyenletes vastagságú, kb. 15cm átmérőjű korongot formáztam belőle. Egy lapos tányért liszttel meghintettem ráhelyeztem a tésztát és letakarva fél órára hűtőbe tettem.


A spárgasípok végéről letörtem a fás részt, és zöldséghámozóval vékonyan meghámoztam. Erre csak akkor van szükség, ha a spárga kissé "öregebb". Ha zsenge, ne hámozzuk!  Forrásban lévő sós, citromos vízbe dobtam és 3 percig blansíroztam. A forró vízből kiemelve azonnal jéghideg vízbe dobtam, így megtartja szép, zöld színét. Papírtörlőre tettem és leitattam róla vizet.


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A kemény sajtokat lereszeltem, borssal és a zúzott fokhagymával összekevertem. A  tésztakorongot kb. 28cm átmérőjű körré nyújtottam. Egyenletesen ráterítettem a reszelt sajtot úgy, hogy a külső peremet 3cm szélességben üresen hagytam. Ráfektettem a spárgákat, rámorzsoltam a fetát. Pár csepp olívával meglocsoltam A tészta szélét ráhajtottam a spárgákra, majd felvert tojással lekentem és fél óra alatt aranybarnára sütöttem. A sütőből kivéve, forrón tálaltam.